Yumurta Numarasına Dikkat

  • on Ekim 22, 2020
  • Likes!
yumurta numarasına dikkat

Yumurta numarasına dikkat etmeliyiz. Satın aldığınız yumurtaların üzerinde çeşitli kodlar görüyorsunuz. 2017 sonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yumurta üreticileri, “yetiştirme metodu kodu”nu yumurtalara basmak zorunda. Aksi takdirde kod olmayan yumurtalar satılmayacak.

Yumurtanın kalitelisi nasıl anlaşılır?

Yumurtanın üzerinde aslında uzun bir sayı var. Ancak bizi ilgilendiren bu sayının en başındaki rakam.  Yumurta numarasına dikkat etmeliyiz. Bu rakamlar 4 çeşit. 0, 1, 2, 3… Bu rakamlar yumurtanın kalitesini belirtir. Yumurtayı üreten çiftlikteki tavukların cinsi ve ürettikleri yumurtanın hangi ortamda üretildiğiyle ilgili tüketiciye bilgi verir.

Yumurtanın Üzerindeki Sayı ” 0 ” İle Başlıyorsa

Eğer sayı 0 ile başlıyorsa organik demektir. Diğer bir deyişle tavuğun yetiştiriciliği ve kullandığı yem organiktir. Hiçbir kimyasal barındırmadığından en sağlıklı yumurtadır. Diğer yumurtalara göre daha pahalıdır.

Yumurtanın Üzerindeki Sayı ” 1 ” İle Başlıyorsa

Eğer sayının ilk rakamı 1 ise gezen tavuk yumurtasıdır. Kümeslerde değil, tavuk çiftliklerinde yetişen ve özgür gezen tavukların yumurtalarıdır. Organik yumurtadan sonra en sağlıklı yumurta budur diyebiliriz.

Yumurtanın Üzerindeki Sayı ” 2 ” İle Başlıyorsa

Eğer sayı 2 ile başlıyorsa kümes içinde dolaşan tavuğun yumurtasıdır. Bu tavuklar için dar bir kümes alanı düşünmeyin. Belirli bir alan içerisinde rahat hareket edebilirler. Yine bu koda sahip olanların yem ve hormon konusunda bir kısıtlamaları yoktur.

Yumurtanın Üzerindeki Sayı ” 3 ” İle Başlıyorsa

Eğer sayı  3 ile başlıyorsa kafes tavuğu, diğer bir deyişle tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulü üretilen yumurtaları düşünebilirsiniz. Bu tavukların çoğunlukla katkı maddeli yemlerle beslendiği söylenirken Türkiye’de de en fazla tüketilen ve en ucuz yumurta türü budur.

Artık yumurta seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Afiyet olsun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaçırmayın! Rastgele Tarifler!